WP Rocket Nasıl Kurulur ve Ayarları?
Bu yazımda WP Rocket eklentisinin en etkin kullanımı hakkında sizlere bilgiler vereceğim. Bu sayede şimşek hızında WordPress sitesine sahip olacaksınız!
Dijitalde yukarılara çıkmanın en temel ve önemli kuralı site açılış hızıdır. Site açılış hızları kullanıcı deneyimlerini etkileyen en önemli özelliktir. Aynı zamanda SEO açısında çok önemli husustur.
Sevgili Google amcanın robotları özellikleri sitenin ilk açılış hızlarını kontrol eder. Bu kontroller ise sitenizin tarayıcıdaki konumuna doğrudan etki eder.
WordPress CMS araçları özellikle tema ve pluginler ile çalıştığı için sitelere çok fazla yük bindirebiliyorlar. Temaların CSS-JS leri bazen iyi sıkıştırılmamış olabiliyor veya DB’ye sürekli istekler gelebiliyor. Bunların hepsi birleşince kağnı hızında bir siteye sahip olabiliyorsunuz 🙂
Şimşek Hızında WordPress Sitesi Kim İstemez ki?
Yıl olmuş 2024 benim sitem hala saniyelerce/dakikalarca dönüyor dediğinizi duyar gibiyim 🙂 Bir de bu siteler E-Ticaret siteleri ise vay halinize. Şimdi kolları sıvayalım ve şimşek hızında bir site için çalışmalara başlayalım.
WP Rocket Nedir?
WP Rocket, WordPress siteleri için performans optimizasyonu sağlayan bir önbellekleme (caching) eklentisidir. Bu eklenti, sitenizin hızını artırarak kullanıcı deneyimini geliştirir ve arama motoru sıralamalarında iyileşmeye katkıda bulunur. Kullanımı kolay arayüzü ve güçlü özellikleriyle, hem başlangıç seviyesindeki kullanıcılar hem de deneyimli geliştiriciler için uygundur.
Tamam o zaman bu kadar teorik bilgi yeterli. Biraz da uygulamaya geçelim 🙂
WP Rocket Eklentisini İndirme ve Kurulumu?
WP Rocket, malesef ücretli bir eklentidir ancak ciddi oranda sitenizin performansına etki etmektedir. Özellikle sisteminize yatırım yapmak istiyorsanız ilk olarak WP Rocket eklentisini satın almanızı tavsiye ederim.
İlk olarak WP Rocket sitesine girerek sitenize ve bütçenize uygun planı satın alıyorsunuz. Satın aldığınız hesap üzerinden eklentinin .zip uzantılı dosyasını indirerek Eklentiler -> Yeni Ekle -> Eklenti Yükle menülerini takip ederek yüklemeyi yapıyorsunuz.
Son olarak eklentiyi aktifleştiriyoruz ve kurulum ayarlarına geçiyoruz!
WP Rocket Tavsiye Edilen Ayarları
Ayarlar -> WP Rocket menüsüne gelerek eklentiye ait panele ve ayarlara erişebilirsiniz. Bu panelde birçok bölüm vardır ve hepsi başka bir işlev için kullanılmaktadır. Sizlere tavsiyem öncelikli olarak bu bölümleri tek tek incelemeniz olacaktır.
Bölüm-1 Dosyaları İyileştirme | WP Rocket Ayarları
Dosyaları iyileştirme menüsünde CSS ve JS kodları ile alakalı düzenlemeler yapabilirsiniz. Şüphesiz WordPress sitelerinde en çok sorun olan bu kodları küçültmektir. Çünkü tema geliştiriceleri bazen temaları oluştururken küçültme konusunda çok da titiz olmayabiliyorlar. WP Rocket eklentisinin bu bölümünde CSS ve JS kodlarını ciddi oranda sıkıştırabilirsiniz.
Önemli Uyarı: Bazı temalarda CSS ve JS kodlarını küçültürken temada bozulmalar olabiliyor. Aşağıdaki seçenekleri aktfileştirdikten sonra siteyi kontrol etmenizde fayda var. Bozulmalar ile karşılaşmanız durumunda tek tek aktifleştirerek neyin bozduğunu tespit edebilirsiniz.
Bölüm-2 Ortam (LazyLoad) | WP Rocket Ayarları
Bu bölümde sitenizde bulunan görsellerin lazyload durumunu etkinleştirebilirsiniz. Bu sayede kullanıcılar sitenize girdiğinde sadece gezindiği alanlardaki görseller yüklenecek. Bu sayede diğer sayfalardaki görseller yüklenmediği için ek olarak arkaplanda siteniz diğer görseller için sorgu atmaz. Bu da sitenizin açılış hızını ciddi oranda etkilemektedir.
Bölüm-3 Önyükleme | WP Rocket Ayarları
Bu bölümde aşağıdaki görselde bulunan seçenekleri etkinleştirmenizi öneririm. WP Rocket, site haritanızdaki URL’leri alıp veritabanına kaydeder. Bu sayede kullanıcılar gezinirken sayfları önceden çağırmış olur.
Önemli Uyarı: Bu ayarları etkinleştirdikten sonra sitenizi kontrol etmelisiniz. Sorun çıkmaması durumunda aktif olarak bırakabilirsiniz.
Bölüm-4 Gelişmiş Kuralları | WP Rocket Ayarları
Bu ayarlar, gelişmiş önbellek yönetimi amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle e-ticaret sitelerinde alışveriş sepeti ve ödeme sayfaları gibi kritik alanlarda bu seçenekler oldukça önemlidir.
- Asla Önbelleklenmeyen URL(ler): Bu seçenek, önbelleğe alınmasını istemediğiniz sayfa veya yazıların URL’lerini belirlemenize olanak tanır.
- Asla Önbelleklenmeyen Tanımlama Bilgileri: Ziyaretçilerin sitenizi ziyaret ettiğinde belirli çerezlerin kimlik numaralarına göre önbelleğe alınmamasını sağlar.
- Asla Önbelleklenmeyen Kullanıcı Tanıtıcı(ları): Önbelleğe alınmasını istemediğiniz kullanıcı tanıtıcılarını belirlemenize yardımcı olur.
- Her Zaman Temizlenen URL(ler): Bir yazı veya sayfa güncellendiğinde, belirlenen URL’lerin önbellekten otomatik olarak temizlenmesini sağlar.
- Önbelleklenen Sorgu Dizgisi: Önbelleğe alınacak sorgu dizgilerini belirlemenizi sağlar.
Önemli Uyarı: Bu ayarları etkinleştirdikten sonra sitenizi kontrol etmelisiniz. Sorun çıkmaması durumunda ayarları geri almalısınız.
Bölüm-4 Veritabanı | WP Rocket Ayarları
Bu bölümde WP Rocket veritabanınız ile alakalı önemli düzenlemeler yapmaktadır. Ancak bu ayarları yaparken veritabanınızın yedeğinizi almanızda fayda var. Tek tek alanları inceleyerek etkinleştirebilirsiniz. Söz konusu veritabanı olunca tabikide işimizi sağlama alarak çalışmalar yapmak lazım. Yoksa verileriniz uçar gider 🙂
- Yazı Temizleme seçeneği revizyonları, otomatik taslakları ve çöpe gönderilmiş sayfa ve yazıları temizlemektedir. Yazılarınızı kaydetmiş durumdaysanız bu seçeneği kullanabilirsiniz
- Yorum Temizleme seçeneği istenmeyen ve çöpte yer alan yorumları temizlemektedir.
- Geçicileri Temizleme seçeneği sosyal rakamlar gibi verileri temizlemektedir.
- Veritabanı Temizleme seçeneği WordPress veritabanında bulunan tabloları optimize etmektedir.
- Otomatik Temizleme seçeneği WP Rocket eklentisine veritabanını otomatik olarak temizleme imkanı tanıyan bir seçenektir. Temizleme işlemini düzenli olarak yapmak istiyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz.
Bölüm-5 CDN (Cloudflare) | WP Rocket Ayarları
WP Rocket eklentisi, Cloudflare hesabınızı kolayca entegre etmenizi sağlayan bir uzantı özelliği sunar.
- Genel API Anahtarı: Cloudflare hesabınızdan alabileceğiniz bu anahtarı, WP Rocket eklentisine eklemelisiniz. Profilinize gidip biraz aşağıya kaydırarak global API anahtarınızı bulabilirsiniz.
- Hesap E-Postası: Cloudflare hesabınızda kullandığınız e-posta adresini buraya girmelisiniz.
- Domain: Kullanmakta olduğunuz alan adını bu alana yazmalısınız.
- Geliştirme Kipi: Sitenizi geçici olarak geliştirme moduna almanızı sağlar. Bu mod, 3 saat sonra otomatik olarak devre dışı kalır. Sitenizde sık sık değişiklik yapıyorsanız bu modu kullanabilirsiniz.
- En Uygun Ayarlar: Cloudflare ayarlarınızı hız, performans ve uyumluluk açısından optimize eder. Bu seçenek, Cloudflare için en iyi ayarları otomatik olarak etkinleştirir.
- Göreli Protokol: Cloudflare’ın Flexible SSL özelliğiyle birlikte kullanılmalıdır. Bu seçenek, statik dosyaların URL’lerini http:// veya https:// yerine // kullanarak yeniden yazar.
Bölüm-6 Eklentiler | WP Rocket Ayarları
- Kullanıcı Önbelleği: Eğer oturum açan her WordPress kullanıcısı için adanmış bir önbellek dosyası kümesi oluşturmanız gerekiyorsa bu eklentiyi etkinleştirmek zorundasınız.
- Varnish: Varnish önbelleği, WP Rocket önbelleğini her temizlediğinde içeriğin her zaman güncel olmasını sağlamak için temizlenecektir.
- WebP Uyumluluğu: Görsellerinizi otomatik olarak WebP formatına dönüştürmek isterseniz bu eklentiyi kullanabilirsiniz.
Bölüm-7 Araçlar | WP Rocket Ayarları
- Ayarları dışa aktarın: Başka sitelerde de bu ayarları kullanmak isterseniz veya yedek olarak tutmak isterseniz ayarlarınızı dışa aktarabilirsiniz.
- Ayarları içe aktarın: Dışa aktardığınız ayarları tekrar başka sitlere yükleyebilirsiniz.
- Geri alın: Kullandığınız sürümde sorun olması durumunda eski sürüme çekebilirsiniz.
- Mobil Önbelleği: Bu özelliği etkinleştirerek mobil kullanıcılar için özel önbellekleme oluşturabilirsiniz. Bu sayede daha hızlı bir mobil kullanımı olur.
- Google Yazı Tipi İyileştirmesini etkinleştirin: Yazı tipi performansını artırır ve HTTP isteklerinin sayısını azaltmak için birden çok yazı tipi isteğini birleştirir.
WP Rocket Destek Ekibi
Eklenti ile alakalı sorun yaşamanız durumunda WP Rocket sitesinden dökümanları inceleyebilirsiniz. Ek olarak 1 yıllık ücretsiz destek imkanları da mevcut.
GPL Lisanslı WP Rocket Eklentisi
WP Rocket eklentisinin ücretleri bütçenizi aşıyorsa GPL lisanslı satın alarak daha ucuza temin edebilirsiniz. GPL lisansları hakkında daha fazla bilgi için makalemi inceleyebilirsiniz.